2010. október 28., csütörtök

Érdekes

Tudtátok?
Az ókori Egyiptom konyhaművészetéről templomok és sírok falfestményeiről szereztek a régészek információt. Hús leginkább a gazdagok asztalára került, az alsóbb népréteg ritkán részesült ebben a szerencsében. Az akkori ételkészítési szokások a mai napig használatosak Egyiptomban. A sírokba is tettek ételt, italt a halott részére, mert hitük szerint ez biztosította számára a túlélést a túlvilágon. A sírkamrák falain találhatunk étel ábrázolásokat is.
Az evőeszközt nem ismerték, még a fáraó és családja is kézzel evett.
Sokféle zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak és számtalan fűszert használtak. Néhánynak különleges erőt tulajdonítottak. Ilyen volt például a fokhagyma is. Széles rétegben fogyasztották, de különösen a piramisokat építő rabszolgák kaptak belőle nagyobb mennyiséget. Találtak belőle Tutanhamon sírjában is.
Az ókori Egyiptomban 50 (!!) féle kenyeret sütöttek, a sima változat mellett különféle fűszerekkel, magokkal tették változatosabbá az alaptésztát.
Összetétele nem sokban különbözött a mai kenyértől, formája leginkább cipó és lepény alakú volt.
Kalácsot, süteményt csak ünnepnapokon tettek az asztalra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése